Temné kouty XX. století / velké dějiny i obyčejné osudy: nacistické ovládnutí Německa a dva podpásové údery proti Československu - Cílek, Roman, 1937- (Český Čas, 2014)
Dějiny jsou strhující drama, pokud o nich píše autor literatury faktu, který už mnohokrát prokázal své vypravěčské mistrovství. Je tomu tak i v této jeho nové knize, kde s mnoha pozoruhodnými detaily zobrazuje několik klíčových okamžiků minulého století: nástup hitlerovců k moci, zápolení o naše pohraničí, březnové události v roce 1939, poúnorový úder komunistického režimu proti špičkovým představitelům naší armády. A jak je tohoto autora obvyklé, i tentokrát se tu ve velmi čtivé podobě promítá jeho tvůrčí přístup, kdy "velké dějiny" prolíná s mikrokosmem dramatických, někdy až skoro neuvěřitelných lidských osudů a střetů do konečné, plasticky vyznívající podoby, jíž dal název "historická mozaika".