Smrtící kalich - Robb, J. D., 1950- (Metafora, 2015)
Je vražda kněze větším hříchem? Poručík Eva Dallasová řeší záhadný případ vražd církevních činitelů.V Harlemu, kde je mnoho španělských usedlíků, rozkvétá katolická komunita. Shlukuje se kolem Kostela sv. Kryštofa, kde působí otec Miguel Flores. Všichni ho milují, on se o všechny oddaně stará, hlavně o děti. Tak proč během pohřebního obřadu náhle padne mrtev k zemi? Jiná církev, Věčného světla, má také vřelého kazatele, velkého šoumena, který dokáže přilákat davy lidí a vydělat mraky peněz. A přesto i on během svého obřadu zemře. Zaměřil se pachatel na církve? Byl jen jeden? Nebo jde o zcela něco jiného? To musí rozluštit Eva Dallasová a spolu s ní všichni naši známí z policejního sboru města New York i z řad civilistů.Nora Roberts, světoznámá americká autorka romancí, se v sérii Smrtící. věnuje pod pseudonymem J. D. Robb zcela jinému žánru - detektivním thrillerům, které se v nedaleké budoucnosti odehrávají ve městě New York. Policejní postupy zůstaly stejné, zločinci jsou brutální a namyšlení jako dnes, ale technika, pro nás dosud neznámá, jim pěkně šlape na paty. Bez "lidského faktoru" by ale i ty nejpůsobivější vynálezy neznamenaly zhola nic. To Nora dokazuje ve svých románech o zločinu beze zbytku. A ani v nich nechybí láska a vášeň. Zároveň zde má místo i humor, občas dosti černý, protože i detektivové jsou jen lidé a občas si musí ulevovat od svého nelehkého poslání