Nezvěstný - Hostovský, Egon, 1908-1973 (Mladá fronta, 2011)
Hlavním hrdinou je židovský intelektuál Erik Brunner, tápající m ezi strachem z nového režimu a podvědomou touho podvolit se mu. V pozadí textu stojí jakási centrální postava, novinář Petr Král. Do spletitého světa tajných služeb uvádí Brunnera komunistický funkc ionář Matějka. Do všeho se plete komická postava Stanleyho Johnson a z Nebrasky, který do Prahy přijíždí krátce před únorovými událos tmi pátrat po svém kufru, kde jsou důkazy svědčící o jeho manželsk é nevěře. To mu ale zfanatizovaní agenti na obou stranách barikády nevěří a vidí v něm zvlášť rafinovaného agenta