Dědicové Havraního útesu. - Bradford, Barbara Taylor, 1933- (Ikar, 2008)
V druhé části rozsáhlé ságy se ke čtenářům vrací anglická rodina Deravenelových, jíž patří nejenom starodávné sídlo předků, Havraní útes na divokém pobřeží Severního moře v Yorkshiru, ale také prosperující mezinárodní firma, jež nese jméno jejich předka: Ravenel. Na počátku příběhu se znovu setkáváme s charismatickým Edwardem, tentokrát už jako s úspěšným ředitelem a otcem početné rodiny. Právě skončila první světová válka, život v Anglii se vrací do normálních kolejí a zbídačelá země si líže rány. Rodina Deravenelových měla neobyčejné štěstí: nikdo z jejích členů nepřišel o život a ani jejich podnikání válečná vřava nijak neovlivnila. Edward se raduje ze svých kouzelných dětí, užívá si mimomanželský vztah s moudrou Jane a tvrdě pracuje na tom, aby se z Ravenelu stala jedna z nejúspěšnějších mezinárodních firem. Nad osudy jeho rodu se však začínají stahovat temná mračna. Edwardův bratr George má pocit křivdy a snaží se dělat všechno proto, aby Edwardovi uškodil. Rozpoutá tak řetězec událostí, který těžce postihne všechny Deravenelovy. Téměř to vypadá, jako by na rodinu dopadla tajemná kletba, která ovlivnila i životy dalších generací. Dokonce i po více než půl století život Edwardova vnuka Harryho...