Vyvolávač ohně - Pastor, Ben (Metafora, 2009)
Druhá kniha série Aelius Spartianus.Intriky a boj o moc učinily z rozdělené římské říše doslova líheň korupce. Uprostřed této vřavy se ocitá Aelius Spartianus, vysoký důstojník a dvorní dějepisec císaře Diokleciána. Jednoho dne dostane dopis, v němž se píše o podivném křesťanském knězi, který působí v Trevíru a údajně koná zázraky.O tomto muži, známém jako "vyvolávač ohně" koluje zvěst, že nedávno oživil mrtvého. Jeho podivuhodný čin budí nevoli i posvátnou bázeň - ale především nejrůznější spekulace. Aelius je rozhodnut přijít údajnému zázraku na kloub, a tak se pustí do hledání tajemného kněze a jeho pomocnice, diákonky Casty. Jenže ještě dřív, než se stihne něčeho dopátrat, je znovuvzkříšený muž zavražděn.Císařové bažící po moci, záhadní kejklíři, milenci, konkubíny i náboženští fanatici - ti všichni v tomto napínavém historickém příběhu hrají svou roli. Tajemství života i smrti jsou nakonec odhalena a to vše nenávratně změní životy všech, kdo s tím měli co do činění.