Drama mezi oceány - Pavlosková, Karin (Knižní klub, 2007)
Přeplout na malé plachetnici Atlantský i Tichý oceán - to je snad sen všech mořeplavců. Autorka si ho splnila. Na lodi OK se vydala spolu s kapitánem Oldřichem Karáskem na další plavbu. Po malé přestávce, kdy Karin a Olda přepluli Atlantik, si to namířili k Panamskému průplavu a Pacifikem dolů na jih, ke Galapágám, Markézám a Tahiti. Po cestě na ně číhají mnohá dobrodružství - setkání s velrybami i žralokem, převrácení lodi... Tato knížka ale nepojednává jen o plavbě samotné - je také jímavým příběhem o pevném přátelství, sounáležitosti lidí, žijících na pár metrech čtverečních celé měsíce uprostřed oceánu, odkázáni jeden na druhého...